Prentenleesboeken over Kat Kaat en Klaas konijn

Actie boektraktatie jonge nieuwkomers

Het laatste nieuws

Klaas konijn is weg,  het 2e prentenleesboek is verschenen! Een Oekraïense vertaling is digitaal beschikbaar. Ook kunnen kinderen er een eigen Memoryspel van maken. Kijk bij Extra materiaal via:  

https://www.swpbook.com/boek/2454/klaas-konijn-is-weg    

Vanaf 10 mei 2022 bestaat Stichting De Jonge Nieuwkomers (KvK 86356909). Binnen afzienbare tijd hopen we het ANBI keurmerk te krijgen en is er hier meer nieuws over te vinden.

Stichting De Jonge Nieuwkomers, die Actie Boektraktatie mogelijk maakt, wordt ondersteund door een Comité van Aanbeveling. Daarin zitten Prof. Dr. Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie, Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs en Armoede, Dieuwertje Blok, televisiepresentator, acteur en stemacteur en Marry de Gaay Fortman, advocaat op de Zuidas.  ( Binnenkort is hier meer informatie te vinden over de net opgerichte stichting.)

Maart 2022: Oekraïense kinderen spelenderwijs op weg helpen om wat Nederlands te leren? Doneer om hen te trakteren op prentenleesboek Kat Kaat is weg dat daar specifiek voor ontwikkeld is. Als ruggensteuntje is digitaal een Oekraïense vertaling beschikbaar, die Iryna Koval kosteloos maakte.  Stichting de Jonge Nieuwkomers zorgt dat de boeken via een basisschool bij hen terechtkomen. Komende tijd is dat nieuwkomersschool De Horizon in Hengelo waar zo'n 300 van hen welkom zijn. Voor  € 14,90 is een kind al te trakteren en voor  € 298,00 een hele klas. Voor concrete informatie: zie  kader onderaan deze pagina.  

Maart 2022: het prentenleesboek wordt ook aangegrepen om ouders van nieuwkomers te stimuleren om voor te lezen. Dit gebeurt via zogeheten TOB-klassen van de basisschool: Taal en Ouderbetrokkenheid. Ervaringen hiermee zijn binnenkort te vinden bij Tabje TOB. 

Februari 2022
Kijk hoe Georgina Verbaan een groepje kinderen van de Olympiaschool aan de praat kreeg met het prentenleesboek:  https://www.youtube.com/watch?v=ix-m0KdckAg   (zie ook foto bovenaan.) Georgina trakteerde de nieuwkomersklas ook nog feestelijk op het boek. De zonnige ochtend werd zo nog zonniger voor hen.  

Nieuws januari 2022

Dieuwertje Blok opent de Nationale Voorleesdagen 2022 met het voorlezen van Kat Kaat is weg, te beluisteren via:   www.swpbook.com/2386 
 

Bekijk het minifilmpje over de Actie Boektraktatie:  https://youtu.be/X1sNPbLLlNU

Foto: Dieuwertje Blok trakteert de nieuwkomersklas van de Eloutschool op het prentenleesboek.

Zoek je concrete informatie hoe je via een donatie een klas kunt trakteren? 
Zie apart blokje helemaal onderaan.    

Volgorde van het Nieuws hieronder:
* Binnenkort: vertaling van het boek in meerdere talen 
* Verrassingsbezoek Dieuwertje Blok aan Eloutschool
* Oproep Dieuwertje, Sam en Isabelly aan kinderen
* Allereerste Boektraktatie aan klas Amsteltaal
* Startschot Actie Boektraktatie vanaf de Zuidas
* Prentenleesboek Kat Kaat is weg is er!
* Info over boek: illustrator Juliette de Wit, uitg. SWP
* Als laatste: Hoe kan je zelf via een donatie bijdragen?  
 
 


Verrassingsbezoek Dieuwertje Blok

Op 16 november bracht Dieuwertje Blok een verrassingsbezoek aan de Eloutschool, die mede de bron vormde voor  prentenleesboek Kat Kaat is weg. 
Zij trakteerde alle kinderen uit de nieuwkomersklas op dit speciaal voor hen gemaakte boek, waarbij ze even met elk kind in gesprek ging. Met een klein groepje bekeek ze het prentenleesboek en knoopte ze korte gesprekjes aan. Precies waarvoor het boek bedoeld is!  Als afsluiter deed ze nog een oproep. 

Oproep Actie Boektraktatie aan kinderen

Met Isabelly en Sam uit groep 8 deed Dieuwertje een oproep aan kinderen om ook mee te gaan doen aan de Actie Boektraktatie. Trakteer kinderen op een azc (asielzoekerscentrum) school of in een nieuwkomersklas op het prentenleesboek Kat Kaat is weg. Vraag familie, vrienden en buren om mee te doen. 
Voor € 14,90 kan je een kind trakteren, een hele klas is met 15 of 20 boeken te trakteren. Kinderen die meedoen of er vragen over hebben, kunnen mailen naar: actieboektraktatie@xs4all.nl 

Op 14 oktober kreeg een nieuwkomersklas van Amsteltaal in Amstelveen een boek, door een donatie van Stichting Centrum Ontmoeting der Volkeren.  Dat was de eerste nieuwkomersklas die op het prentenleesboek getrakteerd kon worden, dankzij de Actie Boektraktatie die een dag eerder vanuit de Zuidas startte.

Kijk voor een levendige impressie van die traktatie - foto's en filmpjes - op tabje Voor leerkrachten.  
    
Help je mee om de Actie Boektraktatie als een kleurrijke slinger door het land te laten bewegen? 

Startschot actie traktatie

Als afsluiting van de Kinderboekenweek gaven advocaat Marry de Gaay Fortman en Joke de Jonge op 13 oktober het startschot voor de Actie Boektraktatie: trakteer zoveel mogelijk kinderen op azc-scholen en in nieuwkomersklassen op prentenleesboek Kat Kaat is weg. Dat boek werd speciaal voor hen gemaakt.

Omdat Marry een slinger aan de productie van het boek gaf en Joke als motto van de actie bedacht: Al met een kruimeltje van wat op de Zuidas verdiend wordt kunnen jonge nieuwkomers al vooruit geholpen worden, werd dit startschot vanuit de Zuidas gegeven. 
Kat Kaat is weg verschenen


Prentenleesboek Kat Kaat is weg is er! 

Het is:
* om jonge nieuwkomers op een speelse manier te leren lezen en in het Nederlands aan het praten te krijgen;
* voor volwassen nieuwkomers om al snel (voor) te lezen; 
* voor alle ouders voor wie lezen lastig is;
* en voor alle peuters en kleuters die van een kleurrijk prentenboek houden.

Meer informatie en te bestellen vanaf 12 oktober via uitgeverij SWP.   

Komst Kat Kaat is weg

Hier zie je Mark en kat Kaat, getekend door illustrator Juliette de Wit. 
Op de website van uitgeverij SWP is Extra materiaal te vinden, zoals een kleurplaat van het omslag, een flyer over het boek en een blog in Pedagogiek in Praktijk (PiP).
Wie meer wil weten over de achtergrond ervan: klik op het tabje Jonge Nieuwkomers.   
 


Traktatie voor nieuwkomersklas

Kat Kaat is weg kan verschijnen door actieve medewerking van de nieuwkomersklas en meester William van de Eloutschool. En omdat  Zuidas-advocaat Marry de Gaay Fortman er een (financiële) slinger aan gaf.  (zie foto)

Zo'n 20 nieuwkomersleerkrachten zijn er dit najaar in hun klas mee aan de slag en hun ervaringen worden gebruikt om een volgend boek te maken. Als het meezit, verschijnt volgend voorjaar een 2e titel en wordt zo een serie geboren: De Jonge Nieuwkomers.

Maak een klas kinderen blij en draag tegelijk bij aan de komst van een volgend boek voor hen.  

Marry de Gaay Fortman roept bedrijven en organisaties op om te trakteren. Omdat met een kruimeltje van wat veel bedrijven verdienen, al een hele klas kinderen blij gemaakt kan worden met een boek. Particuliere donaties zijn ook hartelijk welkom. 

Bekeek je de eerste impressie van traktatie aan een klas nog niet? Klik dan op tabje Voor leerkrachten. De ervaringen van hen volgen later. 

Deel deze web bladzij gerust grenzeloos.

Doneren kan via: NL93 ASNB 0707 0264 74  De Jonge Teksten o.v.v. boekdonatie nieuwkomers. De twee mogelijkheden zijn: 

€ 223,50 voor een nieuwkomersklas (15 kinderen)

€ 298,00 voor een klas van een azc-school 

(19 kinderen + een exemplaar voor de school.)

€ 14,90 voor een Oekraïens kind of een veelvoud daarvan voor meer kinderen. 

Graag mailen naar   actieboektraktatie@xs4all.nl 

* om bericht te krijgen waar de donatie heen ging; 

* of om aan te geven voor welke school de donatie is;

* en/of voor andere informatie.