Wat is een MLP?

Informatie voor ouders/verzorgers:

Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening in de Openbare Bibliotheek voor kinderen met een leesprobleem. Er staan aansprekende materialen voor kinderen die moeite hebben met lezen. Die zijn voor het MLP geselecteerd vanwege het eenvoudiger taalgebruik, duidelijke lay-out, aansprekende omslag en de aantrekkelijkheid van de inhoud. Hierdoor gaan kinderen weer met plezier lezen, hetgeen hun woordenschat vergroot. Daardoor zullen ze woorden sneller gaan herkennen, waardoor het leestempo verhoogd wordt.

Er zijn speciale meubelen ontwikkeld om de materialen zo aantrekkelijk mogelijk uit te stallen. Daardoor zien kinderen de uitnodigende kleurige voorkant van een boek in plaats van alleen maar een dunne rug met letters erop.

  

Voor kinderen:

Vind je lezen lastig?

Dan is het Makkelijk Lezen Plein echt iets voor jou!

Veel biebs hebben zo’n Plein. Dat is een fijne plek.

Op elk boek zit een plaatje om te zien waar het over gaat.

Is er geen Makkelijk Lezen Plein in jouw bieb?

Dan herken je de boeken door het stickertje Makkelijk Lezen op de rug.

Meer weten? Klik op: http://www.makkelijklezenplein.nl/#

 

 Makkelijk Lezen Plein

Pleinen voor makkelijk lezen geopend

vrijdag 12 oktober 2007

 

DEDEMSVAART - In de bibliotheek van Dedemsvaart is gisteren een 'Makkelijk Lezen Plein' geopend.

Kinderboekenschrijfster Joke de Jonge opende het plein voor kinderen die moeite hebben met het leren van lezen. Voor hen zijn boeken geselecteerd die op het plein liggen. Naast het plein in Dedemsvaart zijn onlangs ook pleinen in Balkbrug, Gramsbergen, Slagharen en Bergentheim geopend.

 

 

 

 

 

Zoeklichtboeken van Zwijsen

Zoeklicht

Groep 6 tot en met 8 / 9 jaar en ouder

De serie Zoeklicht is speciaal voor bovenbouwleerlingen die moeite hebben met lezen. Juist zij hebben vaak een hekel aan lezen. Zoeklicht maakt het lezen weer leuk. De boeken zijn leestechnisch eenvoudiger, terwijl de verhalen aansluiten bij de belevingswereld van kinderen van negen jaar en ouder. Zoeklichtboeken zijn er op AVI-niveau E3 t/m E5.

 

'Een raar spookhuis' en 'Gevaar in de bergen' zijn Zoeklichtboekjes die Joke schreef. 

Miniserie Zoeklichten Suus en Steef

Omdat ook kinderen die moeite hebben met lezen graag boeken uit een serie lezen, werd de miniserie Zoeklichtboekjes over Suus en Steef geboren.
 
Over de tweeling verschenen tot nu toe vier titels, die los van elkaar te lezen zijn:
Suus en Steef bij de indianen
Suus en Steef zeilen op zee
Suus en Steef tussen de paarden
Suuus en Steef op reis
 
Via een klik op het omslag is daar uit elk boek een fragment te lezen.   
 

Zoeklicht dyslexie

Boekenserie Zoeklicht Dyslexie 
UPDATE DOOR ZWIJSEN 29-03-2013

Speciaal voor kinderen met dyslexie heeft Uitgeverij Zwijsen een boekenserie ontwikkeld om het lezen gemakkelijker te maken: Zoeklicht Dyslexie.

Achtergrond

Kinderen die kampen met dyslexie lopen het risico dat ze lezen vooral als een obstakel gaan zien en veel minder als een leuke, uitdagende bezigheid. Gelukkig zijn er allerlei manieren om het (leren) lezen te ondersteunen. Zoeklicht Dyslexie maakt hier gebruik van. De boeken van deze serie zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar (groep 4) en zijn op verschillende AVI-niveaus te verkrijgen.

Verschillen met andere boeken

Lettertype
Zoeklicht Dyslexie maakt gebruik van een speciaal voor dyslectici ontwikkeld lettertype. Dit lettertype (Zwijsen Dyslexie Font)  is in 2003 zo ontworpen dat alle tekens zoveel mogelijk van elkaar verschillen. Voor de ‘b’ en de ‘d’ is er bijvoorbeeld voor gekozen om niet alleen de ‘b’ te spiegelen om de vorm van de ‘d’ te verkrijgen, maar ook de vorm van de letters van elkaar te laten verschillen.

Opbouw
Het taalgebruik in de boeken is eenvoudig, de hoofdstukken zijn kort en de indeling op de pagina’s is overzichtelijk. Het licht getinte papier verhoogt de leesbaarheid, en aantrekkelijke kleurenillustraties ondersteunen het verhaal.

Luister-cd
De eerste hoofdstukken van de Zoeklicht Dyslexie-boeken zijn te beluisteren op de bijgeleverde cd. Het voorlezen stopt op een spannend moment. Op deze manier kan je kind op eenvoudige wijze kennismaken met het verhaal en wordt hij geprikkeld om verder te lezen.

Ondersteuning
Tijdens het lezen kan je kind gebruikmaken van uitvouwflappen die de tekst ondersteunen met plaatjes. Zo worden moeilijke woorden verduidelijkt, waardoor het lezen vereenvoudigd wordt. Vooraan in het boek worden alle hoofdpersonen voorgesteld, waardoor je kind makkelijker een overzicht krijgt van wie wie is.

Tip voor thuis:

Laat je kind met een liniaal onder de regel lezen zodat hij niet wordt afgeleid door wat nog gaat komen.

Dit artikel is overgenomen van de website van uitgeverij Zwijsen.

Benieuwd naar 'Een vreemd hotel' dat Joke schreef in de serie Zoeklicht Dyslexie? Kijk dan bij de Recensies. Van het boek verkoopt de uitgeverij alleen nog een uitgave als e-book, maar het boek zelf is nog wel via de auteur te koop. (5 euro plus portokosten.) Mail naar joke@dejongeteksten.nl en geef aantal exemplaren, naam en adres op. 

Intern begeleiders: Een vreemd hotel is er ook als luisterboek, bestaand uit zowel een meeleesversie als een luisterversie (door de auteur ingesproken). ISBN 978-90-276-7297-1.

 

 

 

Het stickertje op de rug van een Makkelijk Lezen boek.

Als er geen MLP plein in de bieb is, zijn Makkelijk Lezen boeken toch snel te vinden. Soms is de sticker wit, soms oranje.