Kinderzwerfboeken

 

 

 

Als je een boek met deze sticker ziet, heb je een kinderzwerfboek gevonden!

Boeken die uit zwerven gaan

Foto Deventer boekenmarkt. Overgenomen van website Kinderzwerfboek.

Voor kinderen:

Sommige kinderboeken zwerven en gaan op reis. Echt waar! Jij kunt er zelf eentje op reis sturen of ergens tegenkomen. Op de website van het kinderzwerfboek staat hoe je een boek uit zwerven stuurt. Krijg je daar meteen al zin in? Klik dan hieronder om stickers te bestellen.    

Stuur een boek op reis
Bestel stickers en maak lezen mogelijk.

Wist je dat er ook Kinderzwerfboekstations bestaan? Dat is geen 1 april grap hoor. Dat is een plek waarvan je zeker weet dat je er kinderzwerfboeken kunt vinden én zelf kinderboeken kunt brengen om te laten zwerven. Leuk, toch? 

Op bijna 60 Kinderboerderijen vind je zo'n Kinderzwerfboekstation. Op 24 en 25 mei 2014 was het Kinderboerderijenweekend, toen kon je daar meer over horen op veel van die plekken. Als het meezat, kon je ook luisteren naar het voorlezen van een verhaal. (Dat schreef ik.) En kon je een vrolijke kleurplaat van Juliette de Wit krijgen. Heb je dat gemist en wil je toch graag het verhaal lezen of een kleurplaat krijgen? Mail me gerust, dan stuur ik dat in een mailtje naar je toe. 

Wil je meer weten over die zwervende boeken? Kijk dan op: www.kinderzwerfboek.nl Daar kun je er van alles over lezen. 

Kom je ergens een zwerfboek van mij tegen? Laat iets van je horen en schrijf erover in mijn Gastenboek!   

 Heb je wel eens gehoord van een "Little Free Library'? (LFL)

Dat is een, vaak vrolijk gekleurd, kastje zomaar ergens buiten langs een weg of in een park. Het is een gratis kleine bibliotheek waaruit je zomaar een boek mag meenemen. Je kunt er ook een boek voor een ander kind in neerleggen. Het lijkt wel een beetje op het uit zwerven sturen van een boek, maar dan anders. Jammer genoeg liggen er niet in elke Little Free Library kinderboeken of kinderzwerfboeken. In Berlijn hebben ze zulke kastjes heel leuk op plekken in bomen gebouwd en soms zie je ze daar bij een bushalte. Natuurlijk moet er wel gezorgd worden dat er geen regen bij kan komen.  Als je een Kinderzwerfboek of een Little Free Library met kinderzwerfboeken erin ontdekt, maak daar dan een leuke foto van. Die kun je op de website van het Kinderzwerfboek zetten. 

Je hebt mazzel als je in Den Haag woont, want daar woont Anne ook. Zij trekt aan een heleboel touwtjes, waardoor er bergen kinderboeken uit zwerven gaan! Daarom heet zij de Haagse ambassadeur van het kinderzwerfboek.  

Wil je zien wie Anne is en wat ze over het zwerfboek vertelt? Kijk dan naar het volgende filmpje op YouTube:  www.youtube.com/watch?v=ZySCjDU_yLU

 

Noud te Riele maakte dat filmpje en er zijn nog veel meer leuke filmpjes van hem over zwerfboeken op YouTube te bekijken, je vindt ze vast vanzelf nu je eenmaal op weg bent. Veel plezier ermee!

Deze is opgezet en wordt bijgehouden door Lieke Ploeger. Te vinden op hoek Valkenboskade & Mient in Den Haag. Met kinderzwerfboeken erin!

Informatie voor volwassenen over Kinderzwerfboeken

Ouders/verzorgers en leerkrachten 

Het Kinderzwerfboek Project is een project van Nationaal Fonds Kinderhulp. Op 25 mei 2013 vierde het project haar 3-jarig bestaan met ruim 30.700 kinderboeken die door NL zwerven. Prinses Laurentien gaf destijds het startschot op haar vroegere basisschool in Den Haag, de Heldringschool. Meer informatie: www.kinderzwerfboek.nl en www.kinderhulp.nl (de website van het Nationaal Fonds Kinderhulp).

Een school (of kinderdagverblijf) is natuurlijk een prachtplek om veel kinderen met zwerfboeken kennis te laten maken. Daar kan ook nog een spetterende start en sprekende activiteit aan gekoppeld worden. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de Nationale Kinderzwerfboekdag.  

Nationale Kinderzwerfboekdag in oktober

In 2013 riepen Kinderzwerfboek (onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp) en Uitgeverij Zwijsen (expert in lezen)  9 oktober uit tot de Nationale Kinderzwerfboekdag. In 2016 is dat op 12 oktober.

Er waren allerlei geweldige acties om minimaal 100.000 kinderboeken uit zwerven te laten sturen.

Zwerfboeken zijn boeken die zwerven van kind naar kind en nooit gelezen of ongelezen in een kast mogen achterblijven. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in ziekenhuizen, wachtkamers, winkels, treinen, bussen etc. Op deze manier wil kinderzwerfboek boeken spannend maken, iedereen in aanraking laten komen met boeken en het lezen stimuleren.

Doet uw school in 2016 ook mee? Dan is het op 12 oktober Nationale Kinderzwerfboekendag.

Stimuleer kinderen om in hun boekenkast te duiken en een gelezen kinderboek mee te nemen naar school. Het boek wordt voorzien van een zwerfsticker, hierna kan het boek aan haar zwerftocht beginnen. Door een foto in te sturen van de inzameling, de berg met boeken of een bijzondere zwerfplaats, kan de school een mooie prijs winnen.

Kijk voor verdere informatie om mee te doen op: www.kinderzwerfboek.nl 

Ouders en verzorgers: graag eens flink de boekenkasten opruimen in een vakantie? Maak er een speels klusje van met de kinderen, wijs ze even de weg hoe stickers aan te vragen (of waar ze op te halen) en ze hebben een leuke vakantie-activiteit, waar andere kinderen daarna weer plezier van hebben. 

Graag zelf actiever iets betekenen voor kinderen die snakken naar allerlei leesvoer? Zet dan een LFL-kastje op en maak er een Kinderzwerfboekenkastje van. Het belangrijkste is om dat steeds te vullen met kinderboeken, met een Kinderzwerfboeksticker code erin. In het kastje kan tekst opgehangen worden dat het fijn is als een boek in wordt achtergelaten. Als er ook een mapje met Kinderzwerfboekstickers in het kastje ligt, kan iedereen simpel van een kinderboek een Kinderzwerfboek maken. Doe mee en laat het project zich door heel Nederland verspreiden! Zeker nu filialen van bibliotheken verdwijnen en de drempel naar lezen hoger wordt.

Veel bibliotheken verkopen boeken voor 0,50 cent, die niet te beschadigd zijn en prima leesvoer. Als kinderen aan bekenden en familie laten weten dat ze oude maar nog goede kinderboeken zoeken, willen veel mensen best iets kwijt. Daarna stickeren en ze  invoeren op de website van het Kinderzwerfboek en ze kunnen de tocht van de boeken volgen. Toch leuk om zoiets in gang te zetten als de verveling op de loer ligt?

 

Scheveningen, Maastrichtsestraat tegenover ‘Bij Simon’ (hoek Namensestraat) Nadat daar een badkamerkastje tegen een buitenmuur hing met boeken voor volwassenen, is er een tweede kastje naast gehangen. Daarin zitten kinderzwerfboeken. Neem een boek mee en laat zelf een ander boek achter voor een ander.
In Barendrecht is in twee filialen van Logopediecentrum Vrijenburg een Little Free Library met kinderzwerfboeken te vinden. Op de volgende adressen: de Vrijenburglaan 61 en de Avenue Carnisse 268.
Dit kastje is van Bert Jans, op Boschdijk 441, 5621 JD Eindhoven te vinden. Met kinderzwerfboeken.
Toen Renate Dorrestein en Maarten de Boer aan de pui van uitgeverij Weesperzijde in Amsterdam begonnen met een LFL-kast met ook een plankje kinderboeken erin, lieten Anne en Joke ze snel weten dat er Kinderzwerfboeken bestaan. Ze reageerden heel enthousiast en kijk wat een prachtig geheel: Koen Vink timmerde de mooie kast en Linda Hartman maakte het prachtige kunstwerk erboven. Met de kinderzwerfboeken lukt het nog niet vanzelf, dus ga vooral langs en leg er een kinderzwerfboek neer als je er zelf een boek uit haalt.
In Buurthuis Bario, Kockstraat 175 in Den Haag kom je dit kastje met kinderzwerfboeken tegen. Nou ja, kastje ... er ligt lekker veel in. Het is héél fijn als je een gelezen boek daar weer terug legt. Dan heeft een ander kind er ook plezier van!
Deze Minibieb vind je in de Nutstuin in Den Haag. Ingang: Jan Hendrikstraat, naast het Ibishotel. Wat ziet het kastje er mooi uit, hè?
Saskia van de Ree omarmt het kunstwerk/de boekenpaal die zij ter herinnering aan haar man Max Lauteslager in het Amstelpark realiseerde. Een van de LFLkastjes waarin ik soms wat van mijn boeken neerzet.