Welkom bij De Jonge Teksten

In 2022 opgerichte stichting die vrienden en donateurs kan gebruiken. (Bankrekening en ANBI erkenning nemen nog enige tijd in beslag.)

Schrijfbedrijf, kinderboeken en methodiekboeken

Achter de Jonge Teksten schuilt Joke de Jonge. Op dit moment bezig met Actie Boektraktatie en de in mei 2022 opgerichte stichting De Jonge Nieuwkomers.  

Wat hebben Marjolein Moorman, Dieuwertje Blok, Halleh Gorashi, Marry de Gaay Fortman en Georgina Verbaan met elkaar gemeen? Zij steunen allen de Actie Boektraktatie die met een bijdrage van € 14,90 en elk veelvoud daarvan jonge nieuwkomers vooruit helpt. Omdat taal de sleutel vormt tot hun plek op school en op straat worden speciale prentenleesboeken ontwikkeld om spelenderwijs Nederlands te leren. Doel van de actie is om zoveel mogelijk jonge nieuwkomers op deze specifiek voor hen ontwikkelde boeken te trakteren. Vanaf half maart komen nieuw binnenkomende donaties ook ten goede aan uit Oekraïne gevluchte kinderen. Via nieuwkomersschool de Horizon in Hengelo, waar ze plek maken voor honderden van deze kinderen. Mail naar actieboektraktatie@xs4all.nl voor meer informatie en/of doneer via NL93 ASNB 0707 0264 74 de Jonge Teksten ovv boekdonatie nieuwkomers. (Wie boeken wil doneren voor een andere school kan dat aangeven.) Wie benieuwd is naar de achtergrond en ontwikkeling hiervan, vindt onder het tabje Nieuws een overzicht waar wat op deze website te vinden is hierover. 

De laatste jaren richt de Jonge Teksten zich vooral op kinderen voor wie Nederlands niet de eerste taal is, omdat die daar vaak wat steun bij kunnen gebruiken. In 2017 ondernam Joke activiteiten met vluchtelingenkinderen (na een oproep aan kinderboekenmakers: zie voor meer: Een boek voor jou.) en in 2019 met jonge nieuwkomers. Zo vond zij uit wat zij vooral nodig hebben. Bij Nieuws, bij Jonge nieuwkomers en bij Voor leerkrachten is te zien welk prachtig vervolg dat in het schooljaar 2021/2022 kreeg: prentenleesboek Kat Kaat is weg. 

Mensen met beginnende dementie en degenen die met hen werken of verkeren, vormen een andere doelgroep, waarvoor zij vernieuwende methoden ontwikkelt. Hoe kan je met kleine inspanningen bijdragen aan zinvolle tijdsbesteding voor hen? Door verhalen voor te lezen, samen beelden te bekijken of een beetje toneel te spelen. Zie de webbladzij Dementie voor meer informatie. (Daar word je juist vrolijk in plaats van verdrietig van.)

Verder schrijft zij graag kinderboeken om kinderen die moeizaam lezen over de drempel te  helpen, vooral voor kinderen van 9 - 12 jaar. Voor de serie Zoeklicht (uitgeverij Zwijsen), die speciaal voor die doelgroep is, schreef zij meerdere titels. Deze spannende avonturenboekjes, die met opzet simpel geschreven zijn met korte zinnen, worden soms ook door 'gemiddelde' lezers als tussendoortjes gelezen. 

In het schooljaar 2013-2014 bracht zij vooral het Indisch erfgoed onder de aandacht van schoolklassen, op scholen en in bibliotheken. De Indische schatkist, die zij ontwikkelde, is vanaf 2015 bij het Indisch Herinneringscentrum ondergebracht. Al eerder schreef zij twee kinderboeken, die op een speelse manier informatie geven over Nederlands-Indië. (Beide boeken zijn bij het Indisch Herinneringscentrum te koop, via hun website zijn ze in hun Webwinkel te vinden.)

Kijk onder het tabje 'Tropen fascinatie' als je meer wilt weten. 

Daarnaast maakt zij taal graag begrijpelijk voor volwassen lezers, die vooral praktijkgericht  opgeleid zijn of voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Onze taal blijft lastig om mee om te springen. Ook voor hen is Kat Kaat is weg geschreven, zie tabje Nieuws. 

Tot 2022 werkte zij tien jaar voor instituut Laudius. Zij stelde de schriftelijke cursus 'Schrijven voor kinderen' samen en ondersteunde cursisten bij andere schrijfcursussen van dat instituut. Nu werkt ze alleen nog als schrijfcoach.

Alle informatie over haar kinderboeken is te vinden op: http://www.boekenvanjoke.nl/ (Die website is nogal verouderd, maar bevat wel veel informatie.)

September 2018 verscheen 'Een kijkje achter de schermen', een methodiekboek over theater spelen met mensen met beginnende dementie. In september 2016 verscheen haar verhalenbundel 'Ik weet nog goed...' voor dezelfde doelgroep. Beide boeken komen uit de stal van vakuitgeverij SWP. Deze reeks methodiekboeken is niet bestemd voor kinderen, maar voor mensen met beginnende dementie en voor degenen die veel met hen verkeren of met hen werken. Kijk op het tabblad Dementie als je daar belangstelling voor hebt.  

Hieronder wat foto impressies van het boek Een stiekem plan en de Indische schatkist.

Een stiekem plan, Joke de Jonge, met rond de 100 plaatjes van Juliette de Wit door de tekst heen gestrooid. Alex slingert vaak aan het klimrek, kletst de oren van je kop en haar beste vriend heet Tijmen. Alex is graag bij zijn oma. Oma weet álles over koningin Minima en de zes prinsessen. Haar tuinhuisje staat vol spulletjes die met de koning en de koningin te maken hebben. Alex snuffelt er graag rond. Meedoen aan het televisieprogramma 'Even een ander leven?', dat is wat ze wil. Ruilen met het leven van een prinses. Maar aan zo’n programma mogen prinsessen natuurlijk nooit meedoen. Daarom verzint Alex zelf een plannetje om stiekem met prinses Alexandra te ruilen. Daarbij heeft ze Tijmens hulp wel nodig. En die van oma. Helpt Tijmen haar en lukt het plan? Of wordt Alex ontmaskerd?

Een stiekem plan

Dit kinderboek van Joke (met illustraties van Juliette de Wit) verscheen in april 2015: 'Een stiekem plan'. Dit boek is alleen nog maar bij de auteur zelf te koop. (voor 5,00 euro + portokosten.) Mail naar joke@dejongeteksten.nl en vermeld de titel, het aantal exemplaren, je naam, adres en telefoonnummer.  

 Klik voor meer info bij: Voor leerkrachten.

 

 En klik vooral op andere tabjes als je ergens benieuwd naar bent.