Activiteiten in de klas

Webinar voor nieuwkomersleerkrachten, voorleesvrijwilligers, taalcoördinatoren en andere belangstellenden

Ben je benieuwd naar wat een prentenleesboek is en wil je weten hoe je ermee kunt werken? Of ken je het al, maar wil je er meer over horen van vakgenoten? Tijdens het Pilot Project Prentenleesboek deden bijna 20 nieuwkomersleerkrachten ervaring op met het spelenderwijs werken met het prentenleesboek Kat Kaat is weg. Er werden en worden nog steeds ongelooflijk veel én heel inspirerende activiteiten met het boek ondernomen, zowel met jongere - als met iets oudere kinderen. In kleine groepjes en met de hele klas raken kinderen spelenderwijs aan de praat, aan het denken en aan het lezen. Die ervaringen zijn meegenomen bij het verder ontwikkelen van het concept prentenleesboek en de 2e titel Klaas konijn is weg gaat al bijna naar de drukker. Noteer de volgende datum/tijd, of schrijf je vast in voor:   

Webinar Pilot Project Prentenleesboeken: woensdagmiddag 18 mei van 14.30 - 16.30 uur. (Inloggen om 14.30 uur. Start webinar 15.00 uur. Host webinar LOGAVAK.) 

 Via een mail naar actieboektraktie@xs4all.nl 

 

Welke woordjes kom je tegen in Kat Kaat is weg?

Eerste boektraktatie van Kat Kaat is weg, op Amsteltaal

Hier een impressie van de eerste boektraktatie op prentenleesboek Kat Kaat is weg in nieuwkomersklas, Amsteltaal, oktober 2021. 

Klik voor meer informatie op tabje Nieuws en Jonge nieuwkomers.

 

Wat vindt Juf Masja van het prentenleesboek?
Wat een mooie platen schilderde Juliette de Wit
Vis... School ... Trots ... Dat woord weet ik
De kleurplaat kleuren
We vonden Kat Kaat zo lief en mooi dat we knutselden

Iets doen in de klas rondom Koningsdag?

Wil je iets speels doen rondom Koningsdag in de klas? Het boek 'Een stiekem plan' is prima te gebruiken voor activiteiten rondom het koningshuis en prinsessen. Hoe ziet het leven van een prinses eruit en is het eigenlijk wel zo anders dan dat van andere kinderen? Zouden de kinderen uit jouw klas wel eens een dagje met een prinses willen ruilen?   

Het boek (voor kinderen vanaf 8 jaar) telt niet alleen meer dan 100 bladzijden, maar ook ruim 100 plaatjes. Die spetterende illustraties zijn van de hand van Juliette de Wit. Natascha Frensch zorgde voor de prachtige vormgeving. Wil je daar iets van zien? Dat mag, via haar website. Klik op: http://www.natascha-frensch.nl/projecten/een-stiekem-plan/

Bij kleurplaten vind je een kleurplaat van het omslag.  

Het boek is alleen nog maar bij de auteur te bestellen. Inmiddels voor het vriendenprijsje van  € 5 euro plus portokosten. Mail naar Joke als je het boek wilt bestellen met het aantal erbij,  plus je naam en adres. Als je het boek koopt, kan je een extraatje krijgen. Als je dat wilt, schrijf dan in je mail erbij dat je die verrassing graag ook ontvangt. Het mailadres is: joke@dejongeteksten.nl  

   

 

   

Iets doen in de klas aan beeldvorming over dementie?

Oma Doekes met kleinzoon Tijmen. Illustratie van Juliette de Wit.

Het boek (8+) is ook heel geschikt als je aandacht wilt besteden aan opa's en oma's die vergeetachtig worden. Oma Doekes woont sinds kort in haar eigen tuinhuis, bij Tijmen en zijn moeder. Omdat zij de vergeetziekte heeft, is het beter dat ze vlakbij haar familie woont. Zo kan ze de dingen die ze graag doet, nog zo veel mogelijk blijven doen. Daarom wordt de nadruk gelegd op wat zij wel kan en niet op wat zij níet meer kan. Terwijl het verhaal draait om Alex en haar vurige wens om een dagje met een prinses te ruilen, laat je kinderen terloops kennis maken met hoe een samenleving dementievriendelijk kan zijn.

Wil je met je klas een spelletje maken en spelen rondom dit boek?

Mail naar joke@dejongeteksten.nl en laat het weten.   

Toneellezen én samen lezen voor derde groepers

Nu ook voor de leerlingen die net leren lezen een toneel leesboekje. Het sluit aan bij kern 6 van de bekende leesmethode Veilig leren lezen, te gebruiken na ongeveer 15 weken leesonderwijs. Twee kinderen krijgen ieder een rol om voor te lezen. De zontekst is voor een kind met een vlotte leesontwikkeling, de maantekst voor een kind met een gemiddelde leesontwikkeling. Met op elke bladzij ook nog eens illustraties van Juliette de Wit is het een prachtige uitgave van Zwijsen geworden. Op veel scholen te vinden. Als dat op jouw school nog niet zo is, dan missen de leerlingen wat.

Klik op de webpagina Kleurplaten voor een kleurplaat van het omslag. 

De Indische schatkist in de klas

Marlien (educatief medewerker van het Indisch Herinneringscentrum) en Joke lanceren de schatkist in de klas van Isa.

SAMENWERKINGSPROJECT MET HET INDISCH HERINNERINGSCENTRUM

'Een schatkist vol geheimen' is als speciale editie te koop bij het Indisch Herinneringscentrum (€ 3,50 per stuk, excl. verzend- en administratiekosten).


Het verhaal
Na 'Strijd Overzee' keert Joke de Jonge in dit boek terug naar de geschiedenis van Nederlands-Indië. Ze beschrijft het verhaal van Dewi en Laurens, die op zoek gaan naar de familiegeschiedenis van hun opa en oma. Een schatkist vol geheimen is geschreven voor leerlingen van groep 6 en 7 (9+ jaar). De tekeningen zijn gemaakt door Juliette de Wit.

'Een schatkist vol geheimen' vertelt op een spannende, toegankelijke manier hoe het is om als kleinkind te ontdekken dat je opa en oma een indrukwekkende tijd in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Het boek vormt het uitgangspunt voor een lesprogramma dat Joke ontwikkelde en samen met het Indisch Herinneringscentrum in het schooljaar 2013-2014 lanceerde. Bestemd voor groep 6 en groep 7.

http://www.indischherinneringscentrum.nl/producten/een-schatkist-vol-geheimen

(Er staat dat het niet te vinden is, maar dat is wel zo: klik daarvoor op Webwinkel.)

Bij het centrum is ook het eerder verschenen boek 'Strijd overzee - Soldaat in Nederlands-Indië' te koop. Wie meer informatie over de boeken of over het gebruiken van de Indische schatkist in de klas wil, kan contact opnemen met de educatief medewerker van het centrum. (Joke schonk de kist met het Indisch erfgoed inmiddels aan hen.) 

 

 

I

 

Inkijkexemplaar op balie
Kraam van het Indisch Herinneringscentrum op de Tong Tong Fair, mei 2013.
Webwinkel de Indoshop op de Tong Tong Fair 2013.
Speuren naar schatten voor in de schatkist: daarvoor zit je goed bij de Indoshop.
Zin in nasi rames?
Voor veel mensen ademt Indisch eten de sfeer van toen en daar. Uit een mandje eten en afwas is niet nodig.
Lezen hoor!
Vrijwilligster Jacqueline en stagiaire Aura bemensen de kraam van het Indisch Herinneringscentrum op de Tong Tong Fair.
Introductie van de schatkist
Bij Isa in de klas tijdens een Kinderboekenweek

Les besteden aan voormalig Nederlands-Indië?

Joke's eerste historische kinderboek is 'Strijd overzee - Soldaat in Nederlands-Indië'.

De illustraties zijn van Jolet Leenhouts.

Vanaf 1946 werden duizenden Nederlandse soldaten verplicht naar Nederlands-Indië gestuurd om daar 'de orde en de vrede te bewaren'. Ook Willem vertrekt. In de tropische warmte van het eiland Java repareert hij kapotte radiolijnen, loopt met zijn maten patrouille en raken zij betrokken bij een vuurgevecht. Op een dag leert Willem Emmy en Roy kennen, die in Nederlands-Indië geboren zijn. Bij hen voelt hij zich weer een beetje thuis. Terwijl Willem nooit meer weet wat een nieuwe dag hem brengt, wacht zijn familie op een teken van leven. Zij hebben er geen idee van dat hij, en ook Emmy en Roy, in steeds groter gevaar zijn…

Meer over het boek weten en naar een kort geluidsfragment luisteren?

Klik op: http://www.historischehelden.nl/1193

Uitgeverij SWP/Niño stelt een lesbrief bij het boek beschikbaar. Elke leerkracht kan daar vrijelijk gebruik van maken, klik simpelweg op: 

http://pdf.swphost.com/hh/6557_HH_Lesbrief_Strijd_overzeeWEB.pdf

Bezoek de rest van de website van de serie Historische Helden ook met de klas. Daar zijn fragmenten van meer boeken af te luisteren. 

Het boek is te koop bij het Indisch Herinneringscentrum.   http://www.indischherinneringscentrum.nl/producten/strijd-overzee

(Er staat dat het niet te vinden is, maar dat is wel zo. Klik daarvoor door op Webwinkel.)

 

 
 
   
 
 

Auteursbezoek rondom het regenwoud

Het thema van de Kinderboekenweek 2011 was Helden.

Ben jij een held wanneer je in het regenwoud belandt en er plotseling alleen voor komt te staan?

Beleef mee hoe het Suus en Steef verging toen hun vader op een bootje in het Amazonewoud overboord sloeg …

In de Kinderboekenweek ging Joke bij een heleboel klassen van basisschool de Schakel op bezoek. (foto 2010)

Dit jungleprogramma rond het Regenwoud past precies bij het thema van de Kinderboekenweek 2015.  

 

 

 

Mensenrechten cd-rom Amnesty International

Deze mensenrechten cd-rom, die bestemd is voor middelbare scholieren, werd gemaakt door Alice O educatie in wereldperspectief.   

Deze educatieve multimedia cd-rom is door Amnesty International uitgebracht om de aandacht van jongeren te richten op het bestaan en de inhoud van de Universele Verkaring van de Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind.

Als leerlingen de cd-rom openen, komen ze op een school, waar ze het niet zo nauw met de mensenrechten nemen. Door in de rol van iemand te kruipen die hen meeneemt, komen leerlingen in die middelbare school. Op elke etage valt een ander vak te leren; geschiedenis, maatschappijleer, aardrijkskunde, enzovoort. Achter elke deur wacht een nieuwe opdracht. De opdrachten variëren van spelletjes tot audio- en videofragmenten en zoekopdrachten, die veel  achtergrondinformatie bevatten.

Daarnaast bevat elk vak een onderzoek, waarvan de resultaten verwerkt kunnen worden via een werkvorm. Denkt u aan discussie, een muurkrant, een verhaal of gedicht schrijven, een kwartet spelen, werkstuk maken of spreekbeurt houden. De leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag en kunnen hun antwoorden kwijt in het schrift op de cd-rom. Docenten kunnen dat indien gewenst uitprinten en/of nakijken. Een handleiding geeft docenten overzicht van de opdrachten per vak, de bijbehorende antwoorden en de gevraagde resultaten van de onderzoeken. 
Leeftijd: 12-16 jaar.

In het archief van Alice O is er meer informatie over te vinden:   

http://www.aliceo.nl/#/mensenrechten/4553776573