Beginnende dementie

Een kijkje achter de schermen - theater

Een kijkje achter de schermen

Het tweede methodiekboek gaat over een groot experiment: theater maken met mensen met beginnende dementie. Dat boek laat zien wat een inspirerende onderneming het kan zijn als je het aandurft om met mensen met beginnende dementie theater te maken. In het Odensehuis (Amsterdam Zuid) ondernamen ze deze geweldige ontdekkingsreis en de ervaringen uit dat proces, evenals interviews met betrokkenen, vormen de basis van dit boek. Fotomateriaal getuigt van het plezier dat deze voor de doelgroep vernieuwende vorm van tijdsbesteding kan opleveren. Juliette de Wit zorgt voor prachtige illustraties. Meer informatie op: https://www.swpbook.com/2084 

Voor zover bekend bracht het Odensehuis met het op de planken brengen van dat theaterstuk in december 2017 een primeur. Wie een impressie wil van het theaterstuk 'Ontmoet ELKander' kan er via de volgende link een blog over lezen: http://www.odensehuis.nl/voorstelling-ontmoet-elkander-4e-blog/

Ben je benieuwd hoe een dergelijk waagstuk in zijn werk gaat en wil je nu wel eens vrolijk worden als het over mensen met dementie gaat? Documentairemaker Marijke Schonewille maakte de korte film Een kijkje achter de schermen - impressie van theater maken met mensen met beginnende dementie. Vanaf nú te zien:  

https://www.youtube.com/watch?v=bW9MpW4xeMk&feature=youtu.be

 

Deel dit bericht vooral als je vindt dat anderen het ook moeten zien! Kijk naar mensen in plaats van naar hun dementie. Dat zou je zelf toch ook willen als je dementie zou krijgen?

 

 

Verschenen: Ik weet nog goed - voorleesverhalen en activiteiten

Verschenen in september 2016 : Ik weet nog goed ...

Dit boek verscheen bij uitgeverij SWP. Deze keer geen kinderboek, maar een boek dat bestemd is voor mensen met beginnende dementie en voor degenen die met hen verkeren en/of met hen werken. Het is een warm pleidooi voor voorlezen als kern van zinvolle en inspirerende tijdsbesteding. Met illustraties van Juliette de Wit en veel fotomateriaal. Het is de eerste van een reeks methodiekboeken om met deze doelgroep te werken.

Luister naar een kort interview erover bij Wekker Wakker via https://www.nporadio5.nl/wekker-wakker-weekend/gemist/audio/16631/2017-09-21-joke-de-jonge

En via www.swpbook.com/1916 bereik  je de website van uitgeverij SWP met meer informatie erover.  

www.dementieleeslijn.nl is een website waar meer te vinden is over dementie en zinvolle en prettige tijdsbesteding zoals voorlezen en theater maken. 

 

Iets doen in de klas aan beeldvorming over dementie?

Oma Doekes met kleinzoon Tijmen. Illustratie van Juliette de Wit.

Het boek 'Een stiekem plan (8+) is heel geschikt voor de bovenbouw van de basisschool om op een speelse manier aandacht te besteden aan opa's en oma's die vergeetachtig worden. Oma Doekes woont sinds kort in haar eigen tuinhuis, bij Tijmen en zijn moeder. Omdat zij de vergeetziekte heeft, is het beter dat ze vlakbij haar familie woont. Zo kan ze de dingen die ze graag doet, nog zo veel mogelijk blijven doen. Daar wordt de nadruk op gelegd en niet op wat zij níet meer kan. Terwijl het verhaal draait om Alex en haar vurige wens om een dagje met een prinses te ruilen, laat je kinderen terloops kennis maken met hoe een samenleving dementievriendelijk kan zijn.

Wil je met je klas een spelletje maken en spelen rondom dit boek?

Mail naar joke@dejongeteksten.nl en laat het weten.   

Kijk voor bestellen van het boek en andere info op de webbladzij 'Voor leerkrachten'.