Nieuwkomers en boeken

Speels omgaan met letters, woorden en prentenboeken

Omdat dit een foto in een azc is, mag het jongetje niet in beeld. Je ziet ook meteen hoe groot het boek is.

 

Nederlands is een knap lastige taal om te leren, helemaal als je niet opgroeit met de klanken ervan. Onder nieuwkomers hebben kinderen het voordeel op hun ouders dat zij sneller nieuwe dingen oppakken, maar kinderen die tussen kleuter en de middenbouwfase in naar Nederland komen, hebben al meer dan genoeg om aan te moeten wennen. Leren lezen en schrijven terwijl je het spreken van die taal nog niet onder de knie hebt, vraagt een heleboel tegelijkertijd.

Omdat die kinderen spelenderwijs enorm veel oppikken, wilde ik uitvinden op welke speelse manier je het beste met die verschillende kanten van de taal kunt omgaan met hen. Ook was ik benieuwd of er materialen op maat voor die groep kinderen ontwikkeld zijn, mede omdat ik graag vernieuwende werkvormen ontwikkel. Zo kwam ik terecht op de Amsterdamse Eloutschool, waar ik in de nieuwkomersklas van meester William mocht meelopen en me verdiepte in de materialen waarmee zijn klas zoal werkt. Daarna ging ik een half jaar lang regelmatig aan de slag met een groepje van vier 6-jarigen, de jongsten uit die klas. Het speels werken met letters, woorden, plaatjes, prentenboeken en meer leverde soms verrassende resultaten op, het leidde tot bijzondere gesprekjes met de kinderen en inzichten in wat zij vooral nodig hebben.

Op grond van onder andere die ervaringen ontwikkelde ik een boek specifiek voor hen, waarmee komend najaar leerkrachten van nieuwkomers actief aan de slag gaan. Hun feedback direct uit de bron vormt de inbreng voor verdere ontwikkeling van het concept. Uitgevers denken dat zo'n boek hen weinig oplevert, maar die kinderen levert het juist wél veel op. Daarom zocht ik actief donateurs, in de hoop een eerste titel van een serie te kunnen uitbrengen: De Jonge Nieuwkomers. En dat is gelukt: begin oktober 2021 verschijnt Prentenleesboek Kat Kaat is weg, met illustraties van Juliette de Wit en door vakuitgeverij SWP/Nino verzorgd. (Zie binnenkort meer erover op de nieuwe pagina Nieuws.)   

Dankzij Marry de Gaay Fortman rolt dat bijna van de persen. Als Topvrouw leert Marry niet alleen vrouwen uit het bedrijfsleven dat het onontbeerlijk is om met een maatschappelijke antenne te opereren en doeltreffend verbindingen te leggen. Die antenne van haar strekt zich ook uit tot buiten dat bedrijfsleven. Hoe gemotiveerd zij is om aan dit project bij te dragen, blijkt uit haar woorden: Dit heeft echt wel mijn hart, ik vind het een super project! En dat zij inkomsten uit de Masterclass die zij geeft, doneert om dit boek te realiseren. (Meer informatie over die masterclass: https://masterfundamentals.nl/marry-de-gaay-fortman/)  

Namens de nieuwkomertjes vast heel veel dank daarvoor!

Wil je zelf meewerken en doneren om deze kinderen taalsterker te maken en hun  onderwijsongelijkheid iets te verminderen? Trakteer via een geoormerkte donatie een hele klas nieuwkomers op dit boek. Neem voor meer informatie contact op via joke@dejongeteksten.nl

Aanrader voor jonge nieuwkomers: Hallo, mijn eerste woordenboek, auteur Marie-Claire Loudon, fotografie Carmen Cos, uitgeverij Ploegsma 2017. Voorwerpen rond huis, school, ontbijt en meer per bladzij komen themagewijs aan de orde, met kleurrijke foto’s en door het dikke karton eindeloos te gebruiken. 

 

 

Als je nog speelser met het boek dat eraan komt wilt werken, kun je de kinderen een kleurig dun schrift als eigen boekje geven. Plaatjes plakken, kleuren en wat letters schrijven: een beetje kunnen kleuteren verhoogt de concentratie.