Nieuwkomers en boeken

Speels omgaan met letters, woorden en prentenboeken

Omdat dit een foto in een azc is, mag het jongetje niet in beeld. Je ziet ook meteen hoe groot het boek is.

Nederlands is een knap lastige taal om te leren, helemaal als je niet opgroeit met de klanken ervan. Onder nieuwkomers hebben kinderen het voordeel op hun ouders dat zij sneller nieuwe dingen oppakken, maar wanneer zeg je de en wanneer gebruik je het? En al die werkwoorden goed leren vervoegen en uitspreken, dat is ook een flinke kluif. Nieuwkomertjes die tussen kleuter en de middenbouwfase in zitten en precies in die tijd naar Nederland zijn gekomen, hebben al meer dan genoeg om aan te moeten wennen. En dan ook nog eens leren lezen en schrijven terwijl je het spreken van een taal nog niet onder de knie hebt, vraagt een heleboel tegelijkertijd.

Omdat die kinderen al zoveel moeten en spelenderwijs vaak enorm veel oppikken, wilde ik uitvinden op welke speelse manier je het beste met die verschillende kanten van de taal kunt omgaan met hen. Ook was ik benieuwd of er de afgelopen jaren materialen op maat voor die groep kinderen ontwikkeld zijn, mede omdat ik graag vernieuwende werkvormen ontwikkel. Zo kwam ik terecht op de Eloutschool in Amsterdam, waar ik mocht meelopen in de nieuwkomersklas van meester William en me verdiepte in de materialen waarmee zijn klas zoal werkt. Daarna ging ik een half jaar lang regelmatig aan de slag met een groepje van vier 6-jarigen, de jongsten uit die klas. Het speels werken met letters, woorden, plaatjes, prentenboeken en meer leverde soms verrassende resultaten op, leidde tot bijzondere gesprekjes met de kinderen en inzichten in wat zij vooral nodig hebben. Op grond daarvan ontwikkelde ik een vernieuwend leeshulpmiddel dat met een eenmalige donatie van 3.500 euro gemaakt kan worden. Leerkrachten van nieuwkomers die daar in een pilot project mee aan de slag willen gaan, vond ik al. Suggesties waar aan te kloppen voor een dergelijke donatie om zo de onderwijsongelijkheid van juist deze doelgroep te verminderen, zijn hartelijk welkom. 

Deze webbladzij is nog in de maak, de bedoeling is dat er verschillende bronnen te vinden zullen zijn waar je iets aan kunt hebben om mee te werken:

- prentenboeken die goed te gebruiken zijn;

- linkjes waar meer te vinden is, zoals van ervaren leerkrachten van nieuwkomers;

- en simpele, concrete tips waarmee je mogelijk je voordeel kan doen met deze doelgroep.

BRUIKBARE BOEKEN

Met stip op 1 noem ik graag het boek Hallo, mijn eerste woordenboek (auteur Marie-Claire Loudon, fotografie Carmen Vos, uitgeverij Ploegsma 2017), dat in het azc ook al een succes bleek. Dingen die te maken hebben met huis, school, ontbijt en meer komen aan de orde en dit per bladzij themagewijs groeperen is heel geschikt voor deze doelgroep. Kleurrijke foto's (in plaats van illustraties zoals meestal) maken het heel aantrekkelijk en dat het van dik karton is maakt dat het eindeloos gebruikt kan worden.   

 Op de kleurige schriftjes die je onder het boek ziet liggen, ga ik een volgende keer in.