Beginnende dementie

Verschenen in september 2016 : Ik weet nog goed ...

Dit boek verscheen bij uitgeverij SWP. Deze keer geen kinderboek, maar een boek dat bestemd is voor mensen met beginnende dementie en voor degenen die met hen verkeren en/of met hen werken. Het is een warm pleidooi voor voorlezen als kern van zinvolle en inspirerende tijdsbesteding. Met illustraties van Juliette de Wit en veel fotomateriaal.

Via www.swpbook.com/1916 bereik  je de website van uitgeverij SWP. 

www.dementieleeslijn.nl is een kersverse website waar meer te vinden is over dementie en voorlezen. 

 Op donderdagochtend 21 september a.s. (Wereld Alzheimer Dag) houdt Joke een lezing over dit boek in de openbare bibliotheek Buitenveldert in Amsterdam. Zie voor meer informatie: https://zoeken.oba.nl/detail/Ouderen-in-de-wijk-OBA-Buitenveldert/Activiteiten/?itemid=%7Coba-activiteiten%7C208118 

Iets doen in de klas aan beeldvorming over dementie?

Oma Doekes met kleinzoon Tijmen. Illustratie van Juliette de Wit.

Het boek 'Een stiekem plan (8+) is heel geschikt voor de bovenbouw van de basisschool om op een speelse manier aandacht te besteden aan opa's en oma's die vergeetachtig worden. Oma Doekes woont sinds kort in haar eigen tuinhuis, bij Tijmen en zijn moeder. Omdat zij de vergeetziekte heeft, is het beter dat ze vlakbij haar familie woont. Zo kan ze de dingen die ze graag doet, nog zo veel mogelijk blijven doen. Daar wordt de nadruk op gelegd en niet op wat zij níet meer kan. Terwijl het verhaal draait om Alex en haar vurige wens om een dagje met een prinses te ruilen, laat je kinderen terloops kennis maken met hoe een samenleving dementievriendelijk kan zijn.

Wil je met je klas een spelletje maken en spelen rondom dit boek?

Mail naar joke@dejongeteksten.nl en laat het weten.   

Kijk voor bestellen van het boek en andere info op de webbladzij 'Voor leerkrachten'.