Welkom bij De Jonge Teksten

Schrijfbedrijf, kinderboeken en methodiekboeken

Achter de Jonge Teksten schuilt Joke de Jonge.

De laatste jaren richt zij zich vooral op kinderen voor wie Nederlands niet de eerste taal is, omdat die daar vaak wel wat steun bij kunnen gebruiken. In 2017 was zij actief met en voor vluchtelingenkinderen, na een oproep daartoe aan kinderboekenmakers. Kijk voor meer daarover bij: Een boek voor jou. In 2019 ging zij met letters, woorden en boeken aan de slag met jonge nieuwkomers (vooral 6-jarigen) om uit te vinden wat zij hen te brengen had. Kijk vooral bij Jonge nieuwkomers om te zien welk prachtig vervolg dat in het nieuwe schooljaar (2021/2022) kreeg: het kersverse prentenleesboek Kat Kaat is weg. Meer daarover onder tabje Nieuws.

Ook doet zij graag iets met en voor mensen met beginnende dementie en degenen die met hen werken of verkeren. Hoe kan je met kleine inspanningen bijdragen aan zinvolle tijdsbesteding voor hen? Door verhalen voor te lezen, samen beelden te bekijken of een beetje toneel te spelen. Zie de webbladzij Dementie voor meer informatie. (Daar word je juist vrolijk in plaats van verdrietig van.)

Zij houdt van kinderboeken schrijven en helpt graag kinderen die moeizaam lezen over de drempel, vooral kinderen van 9 - 12 jaar. Voor de serie Zoeklicht (uitgeverij Zwijsen), die speciaal voor die doelgroep is, schreef zij meerdere titels. Deze spannende avonturenboekjes, die met opzet simpel geschreven zijn met korte zinnen, worden soms ook door 'gemiddelde' lezers als tussendoortjes gelezen. 

In het schooljaar 2013-2014 bracht zij vooral het Indisch erfgoed onder de aandacht van schoolklassen, op scholen en in bibliotheken. De Indische schatkist, die zij ontwikkelde, is vanaf 2015 bij het Indisch Herinneringscentrum ondergebracht. Al eerder schreef zij twee kinderboeken, die op een speelse manier informatie geven over Nederlands-Indië. (Beide boeken zijn bij het Indisch Herinneringscentrum te koop, via hun website zijn ze in hun Webwinkel te vinden.)

Kijk onder het tabje 'Tropen fascinatie' als je meer wilt weten. 

Daarnaast maakt zij taal graag begrijpelijk voor volwassen lezers, die laagopgeleid zijn of voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Onze taal blijft lastig om mee om te springen. Ook voor hen is Kat Kaat is weg geschreven, zie tabje Nieuws. 

Tot 2022 werkte zij tien jaar voor instituut Laudius. Zij stelde de schriftelijke cursus 'Schrijven voor kinderen' samen en ondersteunde cursisten bij andere schrijfcursussen van dat instituut. Nu werkt ze alleen nog als schrijfcoach.

Alle informatie over haar kinderboeken is te vinden op: http://www.boekenvanjoke.nl/ (Die website is wat verouderd, maar bevat wel veel informatie.)

September 2018 verscheen 'Een kijkje achter de schermen', een methodiekboek over theater spelen met mensen met beginnende dementie. In september 2016 verscheen haar verhalenbundel 'Ik weet nog goed...' voor dezelfde doelgroep. Beide boeken komen uit de stal van vakuitgeverij SWP. Deze reeks methodiekboeken is niet bestemd voor kinderen, maar voor mensen met beginnende dementie en voor degenen die veel met hen verkeren of met hen werken. Kijk op het tabblad Dementie als je daar belangstelling voor hebt. 

 

 

Alex slingert vaak aan het klimrek, kletst de oren van je kop en haar beste vriend heet Tijmen. Alex is graag bij zijn oma. Oma weet ├ílles over koningin Minima en de zes prinsessen. Haar tuinhuisje staat vol spulletjes die met de koning en de koningin te maken hebben. Alex snuffelt er graag rond. Meedoen aan het televisieprogramma 'Even een ander leven?', dat is wat ze wil. Ruilen met het leven van een prinses. Maar aan zo’n programma mogen prinsessen natuurlijk nooit meedoen. Daarom verzint Alex zelf een plannetje om stiekem met prinses Alexandra te ruilen. Daarbij heeft ze Tijmens hulp wel nodig. En die van oma. Helpt Tijmen haar en lukt het plan? Of wordt Alex ontmaskerd?

Een stiekem plan

Dit kinderboek van Joke (met illustraties van Juliette de Wit) verscheen in april 2015: 'Een stiekem plan'. Dit boek is alleen nog maar bij de auteur zelf te koop. (voor 5,00 euro + portokosten.) Mail naar joke@dejongeteksten.nl en vermeld de titel, het aantal exemplaren, je naam, adres en telefoonnummer.  

 Klik voor meer info bij: Voor leerkrachten.

 

 En klik vooral op andere tabjes als je ergens benieuwd naar bent.